Articles

ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΜΑΙ, ΑΦΗΝΩ Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΛΕΓΧΩ

Philosophershipinaction

ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΜΑΙ ΣΩΣΤΑ - ΣΧΕΔΙΑΖΩ - ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΔΡΑΣΗ

Στο προηγούμενο Philosophership in action το δεύτερο από  την επίσημη έναρξη της παραμονής στο σπίτι λόγω κορωνοιού, ανέλυσα  ένα υπέροχο ρητό του Πλάτωνα. «Βάλε στα αριστερά σου τη διάνοια και στα δεξιά σου την αλήθεια και θα είσαι ασφαλής και ελεύθερος σε όλη σου τη ζωή». Σύμφωνα με αυτό το ρητό όταν βάλουμε μπροστά τη λογική και κρίνουμε τα πραγματικά γεγονότα από αξιόπιστες πηγές μπορούμε να αξιολογήσουμε σήμερα τι είναι στο χέρι μας και τι όχι.

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε 100% τι θα συμβεί στο μέλλον αλλά μπορούμε να αποδεχτούμε ότι αυτό, όπως και τι θα αποφασίσει η Ευρώπη στη συγκεκριμένη συγκυρία, ή πώς θα εξελιχθεί και σε πιο βαθμό τελικά ο υιός, ή πότε θα βγει το εμβόλιο, δεν μπορούμε να τα προβλέψουμε ή να τα ελέγχουμε, είναι πέρα από τις δικές μας δυνατότητες ή βαθμούς ελευθερίας. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι: τα αποδεχόμαστε, τα ανεχόμαστε και προχωράμε να δούμε πια πράγματα είναι στο χέρι μας και τι μπορούμε να κάνουμε οι ίδιοι.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σπύρο Μακριδάκη (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Πειραιά, INSEAD),  «Αν δεχτούμε πως μερικά πράγματα είναι πέρα από τον έλεγχό μας μπορούμε παραδόξως να αποκτήσουμε μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στη ζωή μας.»

Προτείνω τα παρακάτω βήματα:

-Ξεπερνάμε το στάδιο του τι κακό μας βρήκε και τι έφταιξε, που καλό είναι να είναι σύντομο
-Παίρνουμε πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές για να μάθουμε το μέγεθος της απειλής
-Ερευνούμε τι είναι μέσα στη περιοχή επιρροή μας και στο πεδίο ελευθερίας μας
-Αναλαμβάνουμε τη δράση που μας ταιριάζει που συνάδει με τον ανώτερο σκοπό της ύπαρξής μας και τις αξίες μας κι έτσι παίρνουμε τον έλεγχο της ζωής μας πάλι.

Είναι απαραίτητο «να ξαναπάρουμε τον έλεγχο της ζωής μας» όπως υποστηρίζει ο καθηγητής. Αυτό χρειάζεται να γίνει για να νοιώσουμε πάλι δυνατοί/ες και καπετάνιοι/νισσες της ζωής μας.

Η ανασφάλεια από τα εκτός ελέγχου θα μετουσιωθεί σε ασφάλεια από τις πράξεις μας για τα εντός του δικού μας ελέγχου.
Σας θυμίζω ότι η ασφάλεια και η ελευθερία είναι από τα μεγαλύτερα αγαθά της ανθρωπότητας που απειλούνται σήμερα, όπως ανέλυσα στον προηγούμενο Philosophership.

Αναλαμβάνοντας τον έλεγχο των πραγμάτων που μπορούμε, που είναι μέσα στη σφαίρα της επιρροής και των δυνατοτήτων μας αποκτάμε τον έλεγχο της ζωής μας και ενισχύουμε την αίσθηση της προσωπικής μας ασφάλειας μέσα σε αυτή. Και φυσικά έχουμε την ελευθέρια να επιλέξουμε τη στάση μας και τις ενέργειές μας σε σχέση με τον αριθμό των  δυνατοτήτων μας – εναλλακτικών  και το μέγεθος της επιρροής αυτών.

Τώρα θα έρθω σε άλλο ένα άλλο κρίσιμο παράγοντα- το σκοπό της ζωής μας.
Για να κάνουμε τα πράγματα που μπορούμε και με αυτό τον τρόπο να πάρουμε τον έλεγχο της ζωής μας, χρειάζεται και άλλος ένας βασικός παράγοντας. Εκτός από το οι ενέργειές μας να είναι μέσα στις δυνατότητες μας, είναι απαραίτητο να βρίσκονται και μέσα στα πράγματα που λένε κάτι για μας, εκπροσωπούν βαθύτερες επιθυμίες και ανάγκες, συνάδουν με τα πιστεύω μας και τον πιο ευγενικό και αυθεντικό σκοπό της ύπαρξής μας, ΤΟ ΓΙΑΤΙ της ύπαρξης μας.

Δηλαδή τον ένα πυλώνα των εσαεί φιλοσοφικών προβληματισμών.
-Για ποιο λόγο ζούμε.
Και να σας θυμίσω, ο λόγος που ζούμε είναι η ευδαιμονία, η δική μας και της πόλης, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη.
-Το πώς ζούμε, που είναι το δεύτερο φιλοσοφικό ερώτημα,
είναι με τις αρετές και δύο από τις πιο σημαντικές σήμερα είναι η κρίση και η σωφροσύνη.

Κάθε φορά που το τοπίο αλλάζει, χρειάζεται επαναπροσδιορισμός, νέες αποφάσεις και φυσικά νέο σχέδιο  δράσης.
Ο καλύτερος τρόπος  να ξεκινήσεις είναι να επανασυνδεθείς με το βαθύτερο ΓΙΑΤΙ σου, δηλαδή τις επιθυμίες σου, τις αξίες σου και το σκοπό σου.
Κι αυτό διότι ο φόβος συγχύζει, αποδυναμώνει, ακινητοποιεί ή σε απομακρύνει βίαια από την αληθινή σου ανθρώπινη υπόσταση και προορισμό.

Η επανασύνδεση με τον σπουδαίο αυθεντικό σκοπό σου, αντίθετα, ξεκαθαρίζει το νόημα της ύπαρξης , σε ενεργοποιεί και σε βοηθά να φτιάξεις το καλύτερο νέο σχέδιο και να λάβεις τις καλύτερες αποφάσεις που θα διευκολύνουν την υλοποίησή του.
Η σημερινή συγκυρία  γίνεται η ευκαιρία να θυμηθούμε και να επανασυνδεθούμε με τις αξίες μας και το σκοπό μας ως άνθρωποι και επαγγελματίες.

Ο καθηγητής Σπύρος Μακριδάκης (INSEAD) στο βιβλίο του «Χορεύοντας με την τύχη» προτείνει τρία πράγματα
1.        Αποδέξου την νέα κατάσταση
2.        Αξιολόγησέ την
3.        Αξιολόγησέ την περισσότερο

Σε αυτή την πρόταση του καθηγητή προσθέτω την επανασύνδεση με τις αξίες μας που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του σχεδίου δράσης, μετά από τα παραπάνω 3 βήματα που προτείνει ο καθηγητής.

Για να σας βοηθήσω να καταλάβετε τι εννοώ πρακτικά, μοιράζομαι μαζί σας τις δικές μου αξίες:

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ – ΜΟΙΡΑΣΜΑ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Όταν τις εκφράζω μέσα από κάθε δράση ή έργο που αναλαμβάνω τότε νοιώθω πλήρης, ήρεμη και δυνατή.
Σήμερα συνεχίζω να τις εκφράζω γι αυτό και συνεχίζω να απολαμβάνω τα παραπάνω πολύτιμα συναισθήματα.
Μέσα από τη δημιουργία νέων τρόπων διασύνδεσης με τους ανθρώπους, χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνολογία, δεν σταματώ να μοιράζομαι ό,τι πολύτιμο έχω να δώσω στους ανθρώπους.

Συνεχίζω να υποστηρίζω τους ανθρώπους ατομικά ή σε ομάδες, να εκπαιδεύω ή να ενισχύω ομάδες να ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες και να το απολαμβάνουν, να ενισχύω τους ανθρώπους σε θέσεις επιρροής να είναι αποτελεσματικοί ηγέτες σε διαδικτυακές ομάδες, να έχω μαζί μου τους VIP coaches μου και να συνεχίζω την εκπαίδευσή τους με το ίδιο πάθος.

Επίσης!

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ
Να βγει κάτι καλό, κάτι χρήσιμο και ευεργετικό από όλο αυτό.

Θα γίνει αυτό αν επανασυνδεθούμε με τις αξίες (ΓΙΑΤΙ) της ζωής μας, αν προχωρήσουμε αναλαμβάνοντας δράσεις σύμφωνα με αυτές για το καλό μας και το καλό της «πόλης» το κοινό καλό

Τέλος, επιθυμώ πάρα πάρα πολύ, οι πρωταγωνιστές να είσαστε εσείς γι’ αυτό σας προσκαλώ να σκεφτείτε και να  απαντήσετε τα παρακάτω:
1.       Τι σημαντικό επιθυμώ να μάθω ή πετύχω μέσα σε όλη αυτή τη νέα συνθήκη (εγκλεισμός, αβεβαιότητα, μετά κορωνοιου εποχή) (ΤΙ) και μετά από αυτή;
2.        Για ποιο λόγο,  τι είναι αυτό που με κινητοποιεί (ΓΙΑΤΙ);
3.       Τι μπορώ να κάνω εγώ στις σημερινές συνθήκες (ΠΩΣ);
4.       Τι άνθρωπος πρέπει να είμαι για να το πετύχω – τι χαρακτηριστικά χρειάζομαι να προβάλλω ή να ενισχύσω (ΠΩΣ);

Σας προσκαλώ να δείτε παρακάτω το Video, το 11ο Philosophereship in Action και το 3ο της σειράς "Οι επιλογές μου στις νέες συνθήκες εν μέσω Κορωνοιού" , στο πρωινό ραντεβού μας κάθε Παρασκευή στις 8.30 όπου θα μάθετε πώς ο Επίκτητος μας βοηθά στη σημερινή κρίση, να την ξεπεράσουμε και να μάθουμε από αυτή, να μη μας ακινητοποιήσει ο φόβος και να προετοιμαστούμε για την νέα μετα-κορωνοιού εποχή.

LIVE VIDEO

Ως τότε σας παρακαλώ  μείνετε ασφαλείς στο σπίτι με καθαρό μυαλό και γεμάτη ψυχή!
Κι αυτό θα περάσει, ας είμαστε κι εμείς εκεί!
Η coach σας

Σας περιμένω κάθε Παρασκευή την ιδία ώρα 8 30 – 8 45 το πρωί αναλύοντας ένα καινούριο ρητό που θα σας φτιάξει την μέρα και γιατί όχι και τη ζωή.

FACEBOOK PAGE BARBARA

<< Go back to the previous page