Articles

Η κρυμμένη ομορφιά

Κάθε ομορφιά παίρνει αξία, έχει νόημα, δίνει αξία όταν δεν μένει κρυμμένη αλλά λούζεται από φως.

Της Βαρβάρας Ασημακοπούλου,

Κάθε ομορφιά υπάρχει για να βγει στο φως όχι να μένει κρυμμένη. Αυτό μπορεί να γίνει κατά τύχη ή κατόπιν κάποιας πρωτοβουλίας.
Αν η δική σου ομορφιά είναι ακόμη κρυφή, τι περιμένεις;
-Θες να είσαι εσύ που θα πάρεις την πρωτοβουλία, να τη φέρεις στο φως; ή περιμένεις την τύχη, την ευκαιρία, κάποια/ον άλλον να την ανακαλύψει και να πει.
«Πω πω που ήσουνα τόσο καιρό κρυμμένη» να σε πάρει με θαυμασμό από το χέρι, και με ασφάλεια να κάνεις την επίσημη πρώτη της γνωριμίας με τον πραγματικό κόσμο; Όπως ο πρίγκιπας των παραμυθιών στην σταχτοπούτα ή την ωραία κοιμωμένη ή τη ..Χιονάτη;

Τώρα διαπιστώνω ότι ‘έχουμε μεγαλώσει με αυτό το στερεότυπο. Να είμαστε κάπου κρυμμένες, ταπεινές, με μετριοφροσύνη, να μη μιλάμε για μας αλλά να αφήνουμε τους άλλους να μιλήσουν. Κι αν ακόμη μιλήσει κάποιος άλλος για μας με κολακευτικά λόγια, να πούμε με ευγένεια, καλά δεν έκανα και τίποτα.., τα παραλές, με βοήθησε ο τάδε, η δείνα, κάποιοι κλπ.

Με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821 εναντίον του οθωμανικού ζυγού σκέφτηκα πολύ σχετικά και φυσικά ένοιωσα υπερηφάνεια, συγκινήθηκα, έκλαψα, με την ανταπόκριση, τις ευχές, την εκτίμηση όλου του πλανήτη για τους Έλληνες.

Σκέφτηκα λοιπόν ότι, αυτό το θαύμα (εναντίον όλων των πιθανοτήτων, against all odds όπως έλεγαν) επιτεύχθηκε από την ομόνοια, από τη συμμαχία, από την τόλμη και το ρίσκο και συγχρόνως από τη γνώση και την κινητικότητα κάποιων έξυπων και μορφωμένων ανθρώπων (έμποροι, επιχειρηματίες, ναυτικοί, επιστήμονες, δάσκαλοι, πολιτικοί κλπ) που ταξίδευαν κι έβλεπαν τι συνέβαινε στον κόσμο εκείνη την εποχή. Ολοι αυτοί, έπιασαν το σφυγμό των γεγονότων και των συναισθημάτων που απορρέαν απο αυτά και έστρεψαν το ενδιαφέρον στην Ελλάδα και την ανάγκη απελευθέρωσή της.

Σε αυτό βοήθησαν γυναίκες και άνδρες! Γνωρίζουμε όμως πολύ περισσότερο τους άνδρες ήρωες, παρά τις γυναίκες ηρωίδες. Ένας ήταν ο Ρήγας Φεραίος αλλά μία ήταν και η Ρωξάνδρα Στούρτζα, που δεν την μάθαμε ποτέ. Μοναδικοί ο Αλέξανδρος και Δημήτριος Υψηλάντης, αλλά η Ελισσάβετ Υψηλάντη ήταν εκείνη που προηγήθηκε όλων, η μητέρα τους. Ένας ήταν ο Κολοκοτρώνης αλλά η Ζαμπέτα Κολοκοτρώνη είναι αυτή που τον γαλούχησε με τη λαχτάρα της ελευθερίας όταν χήρεψε. Ο Θεόδωρος τότε ήταν μικρούλης όπως και τα υπόλοιπα 6 αδέρφια του.

Η κοινωνία τότε σαφώς δεν έβλεπε με καλό μάτι τις ανεξάρτητες, χειραφετημένες και καλλιεργημένες γυναίκες που ήθελαν να συμμετέχουν στη μοίρα του τόπου γράφοντας τη δική τους μόνες τους. Τις αντάμειψαν είτε να τις κυνηγήσουν πχ Μαντώ Μαυρογένους ή να τις καταδικάσουν στην αφάνεια όπως οι ηρωίδες που ανέφερα,  μητέρες, κόρες αδερφές και τόσες άλλες. 

Η κοινωνία μας σήμερα διαφέρει παρασάγγας από τις προηγούμενες. Κι αν δεν μας έχει τους δρόμους στρωμένους με ροδοπέταλα, μας δίνει ευκαιρίες, μας ανταμείβει και δεν μας αφήνει στην αφάνεια. Πότε όμως; 

Για να γίνει αυτό χρειάζεται οι ίδιες να διεκδικήσουμε τη θέση μας, με περισσότερη υπομονή, τόλμη και σχέδιο, άρα ένας λόγος παραπάνω να μην αφήσουμε στην τύχη ή σε άλλους την πρόοδό μας, τα ταλέντα μας, τα δώρα που διαθέτουμε για να κάνουμε καλύτερη τη θέση μας, να βοηθήσουμε και άλλες γυναίκες, να γίνουμε παράδειγμα για τις κόρες  μας και γιατί όχι και για τους γιους μας (εγώ γιους έχω).

Τι κάνεις εσύ για τη δική σου ομορφιά, τα ταλέντα σου, τις επιθυμίες σου, τα έργα σου, τη φιλοδοξία σου για εξέλιξη, πρόοδο, την αγάπη σου για προσφορά, την επιθυμία σου να γίνεσαι καλύτερη και να διατηρείσαι πάντα σύγχρονη;

-Τι λες να είσαι εσύ που θα βγάλεις τη δική σου ομορφιά στο φως;
-Να λουστείς σε αυτό το ζωοδόχο φως, να πάρεις ενέργεια και χαρά;
-Και στη συνέχεια, γιατί όχι, να βοηθήσεις και άλλους/ες να αποκαλύψουν τη δική τους;

Εμπνεύστηκα η ίδια από μια ομορφιά που ανακάλυψα τυχαία και ένοιωσα ευτυχισμένη.

Θα νοιώσω σίγουρα πάλι ευτυχισμένη αν το κάνεις και εσύ γι’ αυτό.

Παρακαλώ κάντε με ευτυχισμένη πολλές φορές!!
Απαντήστε μου εδώ σε μένα ba@hre.gr απαντώντας σε αυτό το μαιλ
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΟΜΟΡΦΙΑ.

O Emanuel Macron στο υπέροχο μήνυμα του για την επέτειό μας είπε

«Η δική σας ελευθερία (εννοώντας των Ελλήνων) είναι και δική μας (εννοώντας την Ευρώπη)»

Παραφράζοντας

Η δική σου ομορφιά είναι ολονών μας, μη μας τη στερείς.

<< Go back to the previous page