Articles

Ο χορός, το management και το COACHING: Μια διαφορετική προσέγγιση της επιτυχίας.

Photo Credits: Adam Zivo

Ο χορός και το management. Στον πρώτο πειθαρχείς, εκφράζεσαι και στο τέλος απελευθερώνεσαι. Στο δεύτερο πειθαρχείς, εκφράζεσαι, απελευθερώνεσαι και μετά …ξυπνάς. Όσο για το coaching …λίγο υπομονή αναφέρομαι στο τέλος.

Η συγκεκριμένη άποψη για το management με την πρώτη ματιά φαίνεται λίγο απαισιόδοξη. Ίσως να οφείλεται στη δική μου συναισθηματική φόρτιση από τις σημερινές συνθήκες και την αρνητική επίδραση γενικότερα αλλά και ειδικότερα σε εμάς τους ίδιους, τους φίλους μας, συγγενείς, συνεργάτες και κάθε λιγότερο γνωστό ή άγνωστο. Τελικά, όλοι μας αφορούν. Στη συνέχεια μοιράζομαι μαζί σας πως κατέληξα στις παραπάνω διαπιστώσεις.

Στην τέχνη του χορού η πειθαρχία είναι απαραίτητη εκκίνηση και βέβαια η έκφραση μέσω του χορού είναι το κεντρικό σημείο. Η απελευθέρωση του εαυτού, των συναισθημάτων, του σώματος και του μυαλού είναι το επιθυμητό και το σημαντικότερο αποτέλεσμα. Μιλώντας με τη managerial ορολογία, είναι ο σκοπός, το όραμα.

Το Management, σύμφωνα με το γνωστό στους περισσότερους ορισμό, οργάνωση, προγραμματισμός, συντονισμός, επικοινωνία, έλεγχος,  όταν όλα γίνονται καλά, εξασφαλίζει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Δηλαδή 1, 2, 3, 4, 5 και φύγαμε!

Τα τελευταία χρόνια όμως η αποτελεσματικότητα των παραπάνω διαχειριστικών πρακτικών που κάποτε εξασφάλιζαν την επιτυχία, έχει αρχίσει να μειώνεται ή/και για κάποιους να απομυθοποιείται.

Στο management η πειθαρχία στους κανόνες και στα κατά καιρούς διδάγματα των παλαιών ευαγγελιστών και γκουρού, ήταν απαραίτητες για την εξασφάλιση της επιτυχίας των μετρήσιμων ή των «αμέτρητων» στόχων που βάζαμε εμείς οι ίδιοι ή μας έθετε κάποιος άλλος.

Όλα αυτά τα χρόνια και μέσα από αυτή τη διαδικασία κάποιοι είχαμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε και να αξιοποιήσουμε τις managerial ικανότητές μας και να νοιώσουμε πολλές ικανοποιήσεις. Ήταν όμως αρκετό;  Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη η αξιοποίηση και η καλλιέργεια των ικανοτήτων μας είναι η πεμπτουσία της υπαρξιακής αναζήτησης του κάθε ανθρώπου όπως και του manager αλλά όχι τόσο συνειδητά για τον τελευταίο.

Αναμφισβήτητα, η αξιοποίηση των ικανοτήτων μας, μας κάνει να νοιώθουμε δυνατοί, άρα ασφαλείς να απελευθερώσουμε την προσωπική μας έκφραση, να δημιουργήσουμε και τέλος να νιώσουμε ικανοποίηση και χαρά.

Συνήθως όσο επενδύουμε σε κάτι που αγαπάμε και δεν βρίσκουμε την επιθυμητή ανταπόκριση, τόσο μεγαλύτερη είναι η απογοήτευσή μας.

Ένα πρωί ξυπνήσαμε και είδαμε ότι οι πρακτικές που ακριβοπληρώσαμε να μάθουμε κάποτε (πχ ΜΒΑ), δεν αρκούν και επιπλέον μας έκαναν στο παρελθόν να επαναπαυτούμε και να μην ακούσουμε άλλες φωνές, κάποιες  Κασσάνδρες που έβλεπαν το μέλλον να έρχεται πιο νωρίς.

Σήμερα, θέλω να πιστεύω ότι ζούμε σε μια μεταβατική περίοδο όπου ενώ οι παλιές ιδέες αμφισβητούνται και ίσως κάποιες φυλλορροούν,  νέες ιδέες και πρακτικές γεννιούνται ή προετοιμάζονται να δουν το φως.

Θαυμάζω την ανθρώπινη διάνοια, την ευγνωμονώ και ελπίζω σε μια νέα καλύτερη εποχή.

Προσωπικά μου αρέσει να βρίσκομαι σε φάση δημιουργίας και αλλαγής και όχι απλής …πειθαρχίας σε κάποια συνταγή που έχει είδη ειπωθεί και εφαρμοσθεί. Ή σε κάτι που εμφανίζεται και στατιστικώς ασφαλώς συνιστά ο κάθε γιατρός του management στα συγκεκριμένα συμπτώματα.

Πιστεύω ότι κάθε σημερινό σύμπτωμα έχει αιτίες σοβαρότερες ασθένειες από ότι παλιά και οι δοκιμασμένες συνταγές του παρελθόντος μπορεί να μην  ισχύουν ως έχουν. 

Ο χορός μπορεί να μας διδάξει επωφελώς σήμερα τα παρακάτω:

Την ειλικρίνεια. Το σώμα του ανθρώπου δεν λέει ψέματα.

Την απόλαυση μέσα από τον πόνο. Το σώμα απολαμβάνει την κίνηση ακόμη και αν πονάει από την προσπάθεια.

Την αυτογνωσία . Η υπέρτατη ευτυχία για το σώμα που χορεύει είναι να φτάσει στην πλήρη γνώση και της πιο μικρής πτυχής του και να επιτύχει την απελευθέρωση.

Την έκθεση, τη δοκιμή. Συντονίζεται άρρηκτα, προσαρμόζεται, προετοιμάζεται, γυμνάζεται, εξασκείται συνεχώς, και τέλος απολαμβάνει κάθε προσωπική ή ομαδική παράσταση με κοινό – κριτή τον οποιοδήποτε καλοπροαίρετο ή κακοπροαίρετο θεατή.

Προσαρμογή. Ο χορός για τον κάθε χορευτή/τρια είναι ο αποκλειστικός τους στόχος και αφοσιώνονται σε αυτόν ξεπερνώντας εσωτερικά ή εξωτερικά εμπόδια.

Ανακεφαλαιώνοντας τα διδάγματα από την τέχνη του χορού:  ειλικρίνεια, απόλαυση μέσα από τις δυσκολίες, αυτογνωσία, τολμηρή έκθεση, δοκιμή, προσαρμογή και αφοσίωση.

Τα παραπάνω αποτελούν συμπεριφορές και επιδιώξεις που μας χρειάζονται αυτή τη μεταβατική περίοδο, με σκοπό να δημιουργήσουμε μια νέα εποχή καλύτερη από την προηγούμενη.

Πιο συγκεκριμένα, έχουμε ανάγκη να αξιολογήσουμε με νηφαλιότητα και κατανόηση τις  παλιές ιδέες,  να βρούμε νέες, να αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας στις νέες συνθήκες, να προσαρμοστούμε, να αφοσιωθούμε με συνέπεια, να ξεπερνάμε τα εμπόδια από μας τους ίδιους ή άλλους, να πιστεύουμε σε μας και να τολμάμε χωρίς να φοβόμαστε την κριτική.

Να μη φοβόμαστε την οποιαδήποτε κριτική στο δικό μας χορό ζωής!

O coach, ο προπονητής σας σε αυτή την τέχνη, είναι ένας από τους πιο ισχυρούς σας υποστηρικτές και βοηθούς και η μεθοδολογία του coaching, είναι ότι καλύτερο αυτή την εποχή.

Ο coach σας βοηθά να ανακαλύψετε και να αποκαλύψετε τον αληθινό σας εαυτό τις αδυναμίες και τις δυνάμεις σας, σας βοηθά να δημιουργήσετε νέους στόχους πιο αντιπροσωπευτικούς, να τολμήσετε, να ξεπεράστε εσωτερικά και εξωτερικά εμπόδια και να πετύχετε τους στόχους σας με σχέδιο, αφοσίωση και γενναιότητα αψηφώντας κάθε κακοπροαίρετο θεατή.

Εμπρός λοιπόν η πίστα είναι δική σας!

Βαρβάρα Χ. Ασημακοπούλου

<< Go back to the previous page